RETURN to Landmark Independent Baptist Church Homepage

My Masonic Friend! 

by C. F. McQuaig

In this little folder you will find 20 questions about Freemasonry, which you probably never thought to ask. These are questions that Masonry does not want you to have the answers to!

Now we would not dare try to answer such questions ourselves, but we did ask them of your own highest authorities, and the answers may be found in your own Masonic literature.

As your friend, we thought you ought to know.

1. Question: What according to the highest Masonic authority is Freemasonry?

Answer: "Masonry is a search after light. That search leads us directly back, as you see, to the Kabalah (Jewish book of occult knowledge). In that ancient and little understood medley of absurdity and philosophy, the Initiate will find the source of many doctrines; and may in time come to understand the Hermetic Philosophers, the Alchemists, all the Anti-papal Thinkers of the Middle Ages, and Emanuel Swendenborg." Albert Pike's Morals and Dogma of the Ancient and Accepted Rite, p. 741.

2. Question: From what source does Masonry draw its Secrets and Symbols?

Answer: "ALL truly dogmatic religions have issued from the Kabalah and return to it; everything scientific and grand in the religious dreams of all the Illuminati, Jacob Boeheme, Swedenborg, Saint Martin, and others, is borrowed from the Kabalah: all Masonic associations owe to it their Secrets and their Symbols." Morals and Dogma p. 744.

3. Question: What is this "Kabalah," or "Cabala" as it is spelled in English?

Answer: "Cabala is, a medieval and modern system of theosophy, mysticism and thaumaturgy (magic)." Webster's New Collegiate Dictionary, p. 153.

4. Question: Since Freemasonry has a system of religion which is thoroughly dogmatic, as Sovereign Grand Commander Pike has stated above; then we ask: Is it Christian?

Answer: "Freemasonry is not Christianity, nor a substitute for it." Dr. Albert G. Mackey's Encyclopedia of Freemasonry, p. 162. 

5. Question: The Bible appears on Masonic altars in supposed Christian lands, is Masonry based upon the Bible?

Answer: "Masonry has nothing whatsoever to do with the Bible, that it is not founded upon the Bible, for if it were it would not be Masonry, it would be something else." Digest of Masonic Law, p. 207-209.

6. Question: Since Freemasonry is not based upon the Bible, yet is a religious institution as we have seen; then we ask: what is its revelation, or what is its holy book?

Answer: "Beautiful around stretches off every way the Universe, the Great Bible of God. Material Nature is its Old Testament . . . and Human Nature is the New Testament from the Infinite God." Morals and Dogma, p. 715.

7. Question: Seeing as we do that Freemasonry's revelation and holy book is only material and human nature; we then ask: what is its god?

Answer: "Freemasonry proclaims as it has ever proclaimed from its origin, the existence of a Creative Principle, under the name of The Great Architect of the Universe." The Supreme Council of the Ancient and Accepted Rite of Lusanne, 1868.

This title "Great Architect of the Universe" was coined, not by a Mason, but by an Alchemist Rosicrucian named Hesse Komensky. See Conspiracy Against God and Man, by Clarence Kelly, p. 47. 

8. Question: If the Masonic god is only a creative principle, then Freemasonry doesn't accept the personal Father God of the Scriptures does it?

Answer: "The only personal God Freemasonry accepts is "humanity in toto . . . Humanity therefore is the only personal god that there is." J. D. Buck's Mystic Masonry, p. 216.

9. Question: To what other gods might Freemasonry's Great Architect of the Universe be compared?

Answer: In speaking of the name, "Great Architect of the Universe," Albert Pike had this to say; "It is but an old term revived. Our adversaries numerous and formidable as they are, will say and will have a right to say that our Creative Principle is identical with the Generative Principle (god) of the Indian and Egyptian." Blavatsky's Isis Unveiled, Vol. 2, p. 377.

10. Question: Are candidates informed of Freemasonry's true religion and god when they enter the Blue Lodge?

Answer: "The Blue Degrees are but the court(yard) or portico (porch) of the Temple. Part of the symbols are displayed there to the initiate, but he is intentionally misled by false interpretations. It is not intended that he shall understand them; but it is intended that he shall imagine he understands them." Albert Pike's Morals and Dogma, p. 819.

11. Question: If the Blue Degrees are only Sham Masonry especially designed to deceive the ignorant masses, who do all the leg work, recruiting, fund raising etc., then who are the true interpretations--if there be such--reserved for? 

Answer: "There true explication (explanation) is reserved for the Adepts, the Princes of Masonry." Morals and Dogma, p. 819.

12. Question: Do the Adepts and Princes--Thirty Third Degree Council and above--look down on those of the lower degrees as being vulgar and ignorant?

Answer: "The symbols of the wise (the Adepts and Princes) are the idols of the vulgar, or as meaningless as the hieroglyphics of Egypt to the (ignorant) nomadic Arabs." Morals and Dogma, p. 819. [The parenthesis are ours to help you get the message.]

13. Question: Why are Masonic meetings usually held in upper chambers?

Answer: "Lodge meetings at the present day are usually held in upper chambers . . . Before the erection of Temples the celestial bodies were worshipped on hills and the terrestrial ones in valleys." The General Ahiman Rezon by Daniel Sickles, p. 75.

14. Question: What is a Masonic Lodge?

Answer: "Every Masonic Lodge is a temple of religion; and its teachings are instructions in religion." Morals and Dogma, p. 213.

15. Question: What does a Masonic Lodge actually represent?

Answer: And so in our day every Masonic Lodge represents the Universe. Each extends, we are told, from the rising to the setting sun." Albert Pike's Morals and Dogma, p. 209.

16. Question: In the Third Degree of Blue Lodge Masonry the Candidate is required to impersonate a character known as Hiram Abiff; who is this Hiram Abiff?

Answer: "The Masonic legend stands by itself, unsupported by history or other than its own traditions; yet we readily recognize in Hiram Abiff the Osiris of the Egyptians, the Mithras of the Persians, the Bacchus of the Greeks . . . , whose passion, death and resurrection were celebrated by these people respectfully." Past Grand Master Pierson's Traditions of Freemasonry, p. 240.

17. Question: Seeing, as we do, that Hiram Abiff of Masonry and Osiris of Egyptian sun worship are one and the same, we ask: what do they actually represent?

Answer: "This legend was purely astronomical. Osiris (Hiram) was the sun, Isis (the weeping virgin) the moon. Typhon (represented by the three ruffians) was the symbol of winter, which destroys the fecundating and fertilizing power of the sun, thus as it were, depriving him of life." Albert G. Mackey's Lexicon of Freemasonry, p. 130. The parenthesis we have added to show you the symbols and characters in the lodge ritual, which round out the legend to its original Egyptian form.

18. Question: Is Freemasonry's religious system based upon primitive sun-worship?

Answer: "The veneration which Masons entertain for the east confirms an opinion previously announced, that the religious system of Masonry comes from the east, and has reference to the primitive religion whose first occupation was the worship of the sun." Baxot's French Manual of Freemason , p. 154. 

19. Question: One is told in the Blue Lodge that by the Compass he is to circumscribe the boundaries of his passions and desires; and that by the Square he is to square his dealings with his fellow man; but what do the Compass and Square actually represent? 

Answer: This old Hermetic symbol appears on page 839 of Albert Pike's Morals and Dogma and according to Pike, "Is a Symbol of the double nature anciently assigned to the Deity, as Brahm and Maya among the Aryans, Osiris and Isis among the Egyptians. As the Sun was male, so the Moon was female."

Therefore, you can see that the Compass and Square, according to Sovereign Grand Commander Pike have nothing whatsoever to do with your passions, desires or your square dealings. They represent the male and female principles in Nature Worship, the sun and the moon, Osiris and Isis!

20. Question: Does Freemasonry equate Jesus Christ the Son of God with Krishna sun-god of India?

Answer: "It has been shown that every act in the drama of the life of Jesus, and every quality assigned to Christ, is to be found in the life of Krishna." J. D. Buck's Mystic Masonry, pp. 119, 138.

Freemasonry not only equates Jesus Christ with the pagan god Krishna, but with hundreds of other nature gods; as well as Mohammed, Gautama, Buddha, Confucius and others.


Freemasonry, according to your own highest authorities is

1. A search after light, which is not to be found in Christ or the Bible, but in the Jewish Cabala. 

2. Freemasonry's religious system shares the dreams of the Illuminati, the Jacobins, Swedenborgism and Martinism, all of which dreamed of destroying organized religion, civil governments and controlling the world. 

3. Freemasonry is not Christian, neither is it based upon the Bible. Its revelation is Nature, its god is a nature god the same as that of the Hindu, Egyptian and Syrian. 

4. Freemasonry intentionally misleads those beneath the 33rd Degree Council into thinking that they know something of the institutions purpose and secrets, when in reality they know nothing whatsoever. 

5. The Masonic Lodge represents the Universe and the religion practiced there is Naturalism or Nature Worship. The Candidate himself impersonating the sun-god Osiris (Hiram) in the third degree. 

6. Freemasonry equates Jesus Christ with the pagan Krishna. And will not allow his name to be mentioned in a well governed lodge.

The institution of Freemasonry has intentionally deceived you as to its true purpose and nature, according to Sovereign Grand Commander Albert Pike. Freemasonry has involved you in the oldest form of idolatry known among men, "Nature Worship," which is strictly forbidden by God!

Should you be in, and support, such an institution? We earnestly pray that you will find the right answer. 

RETURN to Landmark Independent Baptist Church Homepage